Vertrouwen, de fundering van een succesvol team

Vertrouwen, de fundering van een succesvol team

Vertrouwen is de fundering van een succesvol team, en dan bedoel ik niet vertrouwen in de vorm van: “Ik kan op je rekenen”, “Als ik dit aan je vraag, dan weet ik zeker dat het gebeurt”.  Maar vertrouwen in de vorm van een veilige plek. Waar je open kunt zijn. Je kunt vertellen waar je mee zit, zonder direct een oordeel terug te krijgen. Waarin je elkaar om hulp kunt vragen en feedback geven.

Deze vorm van vertrouwen ontstaat niet vanzelf en vraagt tijd.

Enkele suggesties voor het versterken van vertrouwen in teams:

Praat er niet alleen over, maar doe er wat aan

Er wordt soms veel gesproken over het vertrouwen of de veiligheid in een team. Dat is niet genoeg. Je kunt vertrouwen niet afdwingen door het belang ervan te benadrukken of het tot kernwaarde uit te roepen. Je moet er iets aan doen. Vertrouwen bouw je op door elkaar beter te leren kennen en samen positieve ervaringen te creëren.

Leer elkaar goed kennen

Je zult je erover verbazen hoe weinig teamleden soms van elkaar weten. Laat teamleden iets vertellen over zichzelf, iets persoonlijks, hun hobby’s, laatste vakantie, iets waar ze écht van genieten. Of wat er met ze gebeurt als ze stress ervaren, wat hun overlevingsreflex is en wat ze dan nodig hebben.

Ontdek elkaars sterke punten

Weten waar teamleden goed in zijn maakt het makkelijker elkaar om hulp te vragen. Breng in kaart welke specifieke kwaliteiten in het team aanwezig zijn. Bij wie kan je waarvoor terecht. Zodat je in gesprek kunt gaan met iemand die de dingen anders benaderd dan jij. Een drijfveren- of persoonlijkheidstest kan hieraan bijdragen.

Creëer positieve teamervaringen

Vaak wordt er gekozen voor klassieke teambuilding activiteiten: zoals vlotten bouwen, muziek maken of een barbecue. Niet iedereen vindt zo’n activiteit leuk, of de vertaalslag naar het werk is lastig te maken. Kies daarom liever een activiteit waar het team iets aan heeft. Wat een probleem oplost of waarbij je een bruikbare nieuwe vaardigheid leert. 

Wil je werken aan het vergroten van het vertrouwen, teamontwikkeling of overweeg je een drijfverenanalyse?
Bel me gerust ik help je graag. 06 533 505 68