Discussiëren met je team, waar let je op?

Discussiëren met je team, waar let je op?

Velen van ons mijden het liefst discussies. Ook al weet je dat een gezonde teamdiscussie nodig is om tot een goed en gedragen besluit te komen. Toch hebben we de neiging ervoor terug te deinzen. Het voelt ongemakkelijk en er kan immers allerlei negatiefs uit voortkomen. Zoals: boosheid, ruzie, je afgewezen voelen, niet aardig gevonden worden, je genegeerd voelen, niet serieus genomen worden, er worden bondjes gevormd tegen je, je wordt buitengesloten, oordelen, veroordelen etc. 

Er zijn twee uitersten.


Kunstmatige harmonie

Aan de ene kant heb je kunstmatige harmonie. Je laveert om alle lastige onderwerpen heen, je bent het overal mee eens, een goede sfeer is het belangrijkste, je bent enthousiast over álles, je bent altijd aardig en heel meegaand.

Persoonlijke aanvallen

En aan de andere kant heb je het persoonlijke conflict. Onnodig kwetsend, super onredelijk, persoonlijke aanvallen, onder de gordel-opmerkingen, elkaar overschreeuwen, uitschelden, knallende ruzie.

Het ideale conflictpunt zit ertussenin

De ruimte waarin de ideale discussie plaatsvindt is precies tussen deze twee uitersten in, het ideale conflictpunt. Daar voelt het nog steeds licht ongemakkelijk, schuurt het soms, maar ben je oprecht en spreek je je uit.

Wat doe je als je doorschiet?

En soms, schiet je er overheen. Maak je onbedoeld een kwetsende opmerking, of in het vuur van het gesprek word je toch persoonlijk. Dat kan gebeuren en is onvermijdelijk, maar laat het je niet weerhouden het ideale conflictpunt op te zoeken. Want daar vinden de goede discussies plaats.

En als het dan toch gebeurt, dan repareer je het. Je stapt dan uit het gesprek en spreekt met elkaar over de vorm waarop de discussie verloopt. Wat je er wel en niet goed aan vindt, hoe het voor je voelt, wat je liever hebt. En je reflecteert op je eigen gedrag. Je maakt samen afspraken hoe verder te gaan en pakt de draad weer op. 

Als het echt niet lukt, mag je mij bellen. Dan kijk en luister ik mee, en help ik jullie. Bel me op 06-53350568 of stuur een mail naar ron@nautilus-ct.nl