Teamontwikkeling: waar zit de ontwikkelruimte en waar zit het vast?

Teamontwikkeling: waar zit de ontwikkelruimte en waar zit het vast?

Er is geen standaard aanpak voor teamontwikkeling, iets wat in alle gevallen werkt. Als een organisatie in een veranderproces zit. Waarbij teams beter moeten presteren, betere moeten samenwerken, of zelfstandiger moeten opereren. Dan is het vertrekpunt en de vraag steeds anders.

Aanpak

Als het altijd maatwerk is, hoe pak je het dan aan? Er zijn vijf aspecten waar je naar kunt kijken. Ze helpen zichtbaar maken waar de ontwikkelruimte zit of waar het juist vastzit. Het aspect waar de meeste behoefte aan is en het grootste ontwikkelpotentieel heeft, daar begin je mee.

Vijf ontwikkelaspecten

De vijf ontwikkelaspecten zijn: 

Vakvolwassenheid; van taakgericht naar multidisciplinair Streven naar een bredere inzetbaarheid van de teamleden, waardoor de uitvoerende flexibiliteit en slagvaardigheid toeneemt. 

Samenwerking; van individu naar team en keten Verbeteren van de onderlinge en externe samenwerking, zelfstandig interne conflicten oplossen en gezamenlijk verantwoordelijk voelen voor het behalen van resultaten. 

Organisatorische zelfstandigheid; van top-down naar zelforganisatie Integreren van regeltaken, afspraken maken tussen management en team, belonen op basis van teamwerk en teamprestaties. 

Doel- en prestatiegerichtheid; van individueel naar organisatiebelang Het team verbetert en vernieuwt continu en zelfstandig, en staat open voor veranderingen van de (interne) omgeving. Het team is ambitieus in de doelen die ze zelf stelt. 

Leiderschap; voeren van een leiderschapsdialoog Praten over leiderschap doen we eigenlijk nooit, terwijl het er altijd is. Formeel of informeel. Hoe vul je het leiderschap in? Haalt deze vorm van leiderschap het beste in het team naar boven?

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Wil je meer weten over deze aspecten? Wil je aan de slag met teamontwikkeling en daarbij hulp? Neem dan gerust contact met me op. Stuur een mail naar ron@nautilus-ct.nl of bel me op 06 - 533 505 68.