Leiderschap: Hoe laat je los en blijf je in verbinding?

Leiderschap: Hoe laat je los en blijf je in verbinding?

Hoe je begon

Je bent de expert in je team, de vraagbaak. Je maakt carrière, wordt teamleider of manager. Je team draait goed. Je krijgt meer verantwoordelijkheid, een groter team, maar dan… dan loopt het vast. 

De stroom issues lijkt oneindig. Je slaapt er slecht door, vergeet dingen en bent vaker ziek. Niet dat je je ziek meldt, want dat gaat eigenlijk niet. Je kan gewoon niet meer alles oplossen, het is te veel, het groeit je boven je hoofd. En dat voelt als falen.  

Jarenlang was jij de expert en kon je alles aan, heerlijk was dat. De hectiek, paniek soms, escalaties oplossen, maar nu lukt dat niet meer. Je hebt het gevoel alsof jij de enige bent die het werk doet. 

Hoe nu verder?

Je zou graag willen dat het team meer zelf doet. Je wil ze meer ruimte geven en zelf laten bepalen hoe ze het doen. Maar hoe…? 

Je hebt geprobeerd je er niet meer mee te bemoeien, het ze zelf op te laten lossen, maar je ziet het fout lopen of het duurt te lang. En je raakt het overzicht kwijt. 

Dus spring je af en toe bij, als iets complex is of snel opgelost moet worden. Je kent immers de weg en hebt de connecties.

Je hebt het team vertelt dat ze meer zelf mogen oplossen. Dat je ze de ruimte en het vertrouwen geeft om dat te doen, maar ze ervaren dat niet zo. De ene keer mag het wel, en de andere keer weer niet. Ze zijn er voorzichtiger door geworden, afwachtend.

Een veel voorkomende paradox

Een manager wil het team meer ruimte geven, maar komt daarin zijn eigen patronen tegen; oplossen, overnemen, er bovenop zitten, najagen, controleren. 

Hoe laat je los en blijf je in verbinding? Hoe geef je ruimte en houdt je overzicht? Hoe geef je vertrouwen en voorkom je grote fouten?

Herkenbaar?

Belangrijkste tip

Mijn primaire tip: ga vragen stellen. Vragen die je jezelf intern ook stelt.
Wat heb je al geprobeerd? Wat heeft gewerkt en waarom denk je? Wat heeft niet gewerkt?
Denk je dat anderen dat ook zo zien, of zouden ze daar anders over denken?

Stel vragen en wees daarin consequent.

Als je voortdurend vragen beantwoord, maak je van je teamleden betere vragenstellers. Maar als je ze vragen stelt, vragen die je jezelf ook stelt, leer je ze denken zoals jij denkt. 

Zij worden er organisatorisch zelfstandiger door. En jij geeft verantwoordelijkheid, geeft ruimte en laat hen groeien. Win-win voor beiden.

Wil jij anders gaan werken en zoek je iemand die je daarbij verder helpt? Die je een spiegel voorhoudt, met wie je kan sparren en die je inspireert? Aarzel dan niet om me te bellen of mailen.