Hoe ga je om met weerstand uit je omgeving?

Hoe ga je om met weerstand uit je omgeving?

Zwem je tegen de stroom in? Ben je een buitenbeentje, een dwarsdenker? Dan zal je ook de nodige tegendruk ervaren. Buitenbeentjes die de status quo uitdagen worden op afstand gehouden, ingeperkt.

Hoe ga je daarmee om?

Een paar suggesties:

  • Heb begrip voor de weerstand. Zie het als het immuunsysteem van een organisatie. Een natuurlijke beschermende reactie op iets dat organisatievreemd, bedreigend of potentieel gevaarlijk is. Of het schadelijk is weet de organisatie (nog) niet.
  • Jij reageert waarschijnlijk op iets dat uit balans is. Neem de ander mee in je verontwaardiging, deel wat je ziet. En stel vragen vanuit interesse en nieuwsgierigheid. Waarom gaan de dingen zoals ze gaan?
  • Neem geen genoegen met antwoorden als: "Zo was het, zo is het en zo zal het altijd zijn." Dat is niet altijd gemakkelijk, het vraagt zelfs enige ruggengraat, maar voor jou wel heel belangrijk. Zonder goede verklaring blijft het bij jou knagen, aan je motivatie en energie.
  • Ben je trekker van de verandering? Geef je omgeving dan een kijkje in de keuken, neem ze mee in de verandering. Wees transparant over wat goed gaat en wat beter kan. Vraag ze daarin mee te denken.

Wil je eens sparren over hoe je omgaat met weerstand uit je omgeving? Bel gerust!