Doelen stellen, waarom is dat soms zo moeilijk?

Doelen stellen, waarom is dat soms zo moeilijk?

Je hebt het met je team over wat jullie doelen zijn. Het ene teamlid is daarover heel breed en vaag, de ander juist heel specifiek. Flinke discussies hebben jullie erover, maar jullie lijken elkaar steeds niet te begrijpen. Hoe komt dat?

Jullie hebben het niet over hetzelfde. De een heeft het over de bedoeling en de ander over het doel. Beide heb je nodig, maar ze zijn niet hetzelfde.

Bedoeling

De bedoeling vormt het vertrekpunt voor je handelen. Een uitnodigend perspectief, waar je je vol energie en passie aan kunt verbinden. Het geeft kaders en daarbinnen bewegingsvrijheid. Het bevat alle informatie om in het hier-en-nu de juiste eerstvolgende stap te zetten.

Een bedoeling bereik je niet, die maak je waar. Het is een voortgaand proces, het is nooit klaar. 

Natuurlijk formuleer je bij een bedoeling ook doelen. 

Doelen

Waar de bedoeling het vertrekpunt is, zijn doelen de punten waar je naar toe werkt. Ver weg liggend, maar concreet. Ze helpen je bij het waarmaken van de bedoeling, met wilskracht en doorzettingsvermogen.

Doelen bereik je en dan stel je weer nieuwe doelen.

Als je het verschil ziet lijkt het zo simpel. Dat is het niet altijd. De discussies kunnen heftig zijn, het kiezen en dan nog goed formuleren. Pfff…. Ik kan je helpen als het nodig is, laat maar weten