Over Nautilus

Waarom Nautilus?

Mensen vragen mij waarom heb je gekozen voor de naam Nautilus?.

Dat heeft te maken met mijn persoonlijke fascinatie voor de Nautilus zelf en dat het als metafoor kan helpen om complexe concepten op een visuele en begrijpelijke manier over te brengen.



De Nautilus zelf

Een Nautilus behoort tot de cephalopoden, een groep weekdieren. De Nautilus pompilius is de meeste bekende, vanwege zijn opvallende spiraalvormige schelp die is opgebouwd uit verschillende kamers. De Nautilus is uniek omdat het de enige levende vertegenwoordiger is van een primitieve groep inktvissen die al vele miljoenen jaren bestaat.

Fossielen van Nautilussen tonen aan dat ze al meer dan 500 miljoen jaar op aarde zijn, ruim voor de komst van de dinosaurussen, die pas 250 miljoen later verschenen. Ze worden dan ook beschouwd als levende fossielen.

Bizar toch, als je er bij stilstaat? Al 500 miljoen jaar is de basale vorm, en de externe schelp met kamers, hetzelfde gebleven! Dat moet wel een héél goed ontwerp zijn geweest.

De schelp is opgebouwd uit een serie kamers in een spiraalvorm. Deze biedt de Nautilus bescherming en helpt hem te zweven op verschillende dieptes in de oceaan, zonder voortdurend te hoeven zwemmen. Door het toevoegen of verwijderen van gas uit de kamers kan de Nautilus zijn drijfvermogen aanpassen.

Een Nautilus bouwt zijn eigen kamers. Terwijl hij groeit, bouwt het dier steeds een nieuwe, iets grotere, kamer en sluit hij de achterkant van de vorige kamer af. De kamers zijn met elkaar verbonden door een buis, de siphuncle. De siphuncle loopt door het midden van de schelp en speelt een cruciale rol in het reguleren van de hoeveelheid gas binnenin de schelp.

De Nautilus als metafoor

De bouw van de Nautilus, met zijn spiraalvormige schelp, de groei van kamers en de verbinding via de siphuncle, is ook een heel mooie metafoor.

Elke kamer vertegenwoordigt een fase van het leven of een leerervaring, en de spiraalvormige schelp vertegenwoordigt de persoonlijke groei en ontwikkeling.

De verbinding tussen de kamers via de siphuncle kan worden geassocieerd met de verbinding en de Integratie van je verleden, je oorsprong, je kern en wezenlijkheid.

De lijn van groei is niet lineair of cirkelvormig, maar een spiraal. Waarbij we moeilijke gebieden steeds opnieuw kunnen bezoeken, en vanuit een ander perspectief bekijken, met nieuwe inzichten en een groter bewustzijn.

Het vermogen om zijn drijfvermogen aan te passen door gas toe te voegen of te verwijderen, kan staan voor flexibiliteit en aanpassingsvermogen in het leven. Soms moeten we ons aanpassen aan veranderende omstandigheden om in balans te blijven.

Dat de Nautilus zelf de hoeveelheid gas in zijn schelp kan reguleren, kan je koppelen aan het belang van zelfregulatie en zelfzorg. Het benadrukt het idee dat we actief kunnen bijdragen aan ons eigen welzijn door bewuste keuzes te maken.